Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmenleri Ders Dışı Zamanlarını "Öğretmen Uğraşı Atölyesi"nde Değerlendiriyor
Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri derslerinin olmadığı zamanları "Öğretmen Uğraşı Atölyesi"nde değerlendiriyor. Hem kendilerini keşfediyorlar hem de rutin hayatın stresini azaltıp iş hayatındaki motivasyonlarına katkı sağlıyorlar.
Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki Öğretmen Uğraşı Atölyesi Projesi, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Çiğdem Demir'in psikoloji bilimi, ergoterapi, müzik terapi gibi yöntemleri kullanarak, okul idaresinin de desteği ile oluşturulmuştur. Atölye, öğretmenler ve okul idarecilerinin kullanımı için planlanmış olup çevre okullardan gelmek isteyen öğretmen ve idareciler de derslerinin olmadığı gün ve saatlerde atölyeyi kullanılabilmektedir.
Proje, Öğretmenlerin iş doyumunu ve motivasyonunu artırmak, psikolojik sağlamlılığını desteklemek, stres yönetimine katkı sağlamak, iletişimi artırmak gibi amaçlarla planlanmıştır.
Öğretmenler, derslerinin olmadığı gün veya saatlerde atölyede, ilgi ve yeteneklerine göre çeşitli ürünler ortaya koymaktadırlar.
Proje, bilimsel temellere dayanmaktadır. Ürün ortaya çıkarma sürecinde ellerin aktif olarak kullanımı, beyindeki loblar arasındaki bağlantıyı güçlendirmekte, bu da beynin çalışma ve problem çözme hızını artırmaktadır. Stresle başa çıkmada beyinde aktive olması gereken dopamin, seratonin ve endorfin düzeyi, ürün yapım aşaması ile ürünün meydana çıkması durumlarıyla desteklenmektedir. Bunun sonucunda ise psikolojik iyi oluş düzeyi artmakta, bu da okulla ilişkilendirilerek öğretmenlerin iş doyumu, okula bağlılık, stres yönetimi alanlarını desteklemektedir. Bunun yanı sıra özgüveni artırmaktadır.
Öğretmen Uğraşı Atölyesinde şu anda "takı tasarım", "örgü", "resim", "ahşap boyama", bitki/çiçek bakım", "puzzle", "zeka oyunları", "kitap okuma", "kağıt-keçe sanatları" köşeleri mevcuttur. Öğretmenlerin talepleri doğrultusunda, çeşitlendirilmeye açık dinamik bir projedir. Dinlendirici müziklerle etkinliklere devam edilebilmesi amacıyla ses sistemi kurulma aşamasındadır.
Öğretmenlerin talepleri halinde Öğretmen Uğraşı Atölyesinde, öğretmenlere yönelik "stres yönetimi" ile ilgili grup rehberliği yapılması planlanmaktadır.
Projenin psikolojik çıktılarının yanı sıra somut çıktıları da olacaktır. Meydana çıkan ürünler sene sonunda sergilenecektir. Yetiştirilen bitkiler ve çiçekler okul bahçesine dikilecek, puzzle ve tablolar tamamlandığında okul koridorlarına ve öğretmenler odasına asılması planlanmaktadır.
Öğretmenlerimizin dilek-önerileri proje yönetiminde dikkate alınmaktadır. Bu doğrultuda, kışın çocuk atkı-bereleri örüp köy okullarına göndermek isteyen öğretmenlerimiz çalışmalarına başlamışlardır.
Atölyede öğretmen iletişimi de artmaktadır. Öğretmenler, yetenekleri, ilgileri dahil olmak üzere, birçok konuda fikir alışverişi yapmakta ve yardımlaşmaktadırlar.
Projenin daha faydalı olabilmesi amacıyla rehber öğretmen Çiğdem Demir tarafından belli aralıklarla "memnuniyet anketi" uygulanacaktır.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre atölyeyi yerinde ziyaret ederek, bu güzel proje için başta rehber öğretmen Çiğdem Demir olmak üzere okul idaresi ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.