Meslek Liselerimiz Depremzedeler İçin Atölyede Soba Ürettiler
Eskişehir Turgut Reis ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi depremzedelerin ihtiyacını karşılamak için soba üretimine başladı.
Turgut Reis ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrenci ve öğretmenleri ve emekli öğretmenlerin bir araya geldiği atölyede; 1 günde yaklaşık 300 çadır ve konteynerlerde kullanılmak üzere soba üretildi. Sobaların acil ihtiyacı olan depremzedelere dağıtılacağını belirten Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Özata, "Öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra 5 yıl önce emekli olmuş öğretmenlerimiz canla başla çalışarak soba üretti. Sobalar çadır ve konteynerlerde kolay kullanım için tercih edilirken, üretime ihtiyaçlar tamamlanana kadar devam edeceğiz" dedi.
Geçmiş yıllarda metal atölyesinde öğretmenlik yapmış kişilerin yanı sıra öğrenciler ve mevcut öğretmenlerin de bir araya gelmesiyle Turgut Reis ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi depremzedelerin ihtiyacını karşılamak için soba üretimine başladı.
2 okulda kısa sürede depremzedeler için kurulan çadır ve konteynerlerde kullanılmak üzere sac malzemeden sobalar üretildi. Atölyelerde üretilen yaklaşık 300 sac soba, deprem bölgesine gönderiliyor.
Tüm İhtiyaçlar Karşılanana Kadar Üretim Sürecek
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Özata, emekli, öğretmen ve öğrencilerin bir araya geldiği atölyede depremzedeler için canla başla çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Eskişehir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde soba üretiminin, ihtiyaçlar tam olarak karşılanana kadar süreceğini kaydeden Özata, "Metal İşleri Bölümü öğretmeni olarak ben ve alan şefi arkadaşlarımızla bir toplantı yaparak soba imalatına hemen başlamamız gerektiğini, orada üşüyen insanlara bir nebze de olsa faydamız olur, diye düşünerek atölyemizde soba imalatına başladık. 170 sobamızı tamamlayarak deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza teslim etmek için hazırladık.
Burada, okulumuzdaki metal teknolojisi bölümünden, diğer bölümlerden hatta emekli olmuş öğretmenlerimiz bile bizim çağrımıza kulak verdiler. Bizim inancımız büyük. Ne yapıyorsak birlik ve beraberlik içerisinde ülkemiz için yapıyoruz.
Kalın Malzeme Kullanıldı
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Alan Şefi Yaşar Gürbüz Sarıbaş da ürettikleri sac sobaların kullanımı kolay olduğu için deprem bölgesinde tercih edildiğini söyledi. Hızlı çalışarak ellerinden geldiğince depremzedelere yardımcı olmak istediklerini belirten Sarıbaş, "Ürettiğimiz sobalar küçük boyutlu olup çadırlarda kullanılmaya çok elverişli. Üstte 1 ve önde 2 kapağı var, üstten ve önden destekleme yapılarak kolayca yakılabilir. Üretimde Metal Teknolojisi Alanı öğretmenlerimizin dışında makine, makine model, endüstriyel otomasyon, döküm bölümlerinden öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz çalışıyor. Sobada kullanılan malzeme 0,9 milimetre DKP çelik sac. Izgarasını ve üst kapağını 1,5 milimetre kalınlığında sacdan yaptık. Çünkü o bölümler daha yüksek ısıya maruz kalacağı için ve üzerine tencere ya da su ısıtmak için bir kap konulur, düşüncesi ile daha dayanıklı olması amacı ile kalın malzeme kullandık." diye konuştu.
Keşke Elimizden Daha Fazlası Gelse
Kurulan atölyede çalışmak için gönüllü olan emekli öğretmen Sadık Güven de 5 yıl sonra yeniden okula dönüp, depremzedeler için çalıştığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Güven, "Elimizden gelen bu, keşke daha fazlası gelse" dedi.
Emekli öğretmenlerden Yüksel Elmacı da "Ben daha dün emekli oldum. Yardım ihtiyacını duyunca duramadım evde. Geldim, arkadaşlarıma yardım ediyorum. Her işe yardım ediyorum. Keşke daha fazla bir şeyler yapsak. Şu anda sobaya ihtiyaçları olduğu için buna koşuşturuyoruz" diye konuştu.
Eskişehir Turgut Reis ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi metal atölyelerinde üretilen 300'e yakın sac soba, kamyonlara yüklenerek soba borularıyla birlikte deprem bölgesine gönderiliyor.